Oavsett om det är gröna växter, blommande växter, suckulenter, kaktus, gräs eller träd, behöver olika växter olika typer av jord och vård. Att välja rätt potter för dina växter är en del av denna vård. Blomkrukor kan vara lika enkla som terrakottakrukor och fat, eller glaserade krukor med handmålade mönster på dem. Hur kan du hitta rätt kruka?

Anpassa pottenens stil till ditt hemstil

En lång, smal kruka smälter in vackert med modern inredning. Avslappnade, folkkonstkrukor passar in i lantlig stil. Oavsett vilken stil du har i ditt hem, se till att potten inte ”överträffar” växten.

Tänk på underhåll

Även om terrakottakrukor och planterare absorberar fukt snabbt, torkar de också ut snabbt. Keramiska krukor förseglas med glasyr. Vissa glasyr är vanliga och andra är knäckt. Träplanter är otätade och du kanske måste täta dem och fortsätta att försegla dem för att förhindra blekning och splittering.

Tänk på den allmänna platsen för anläggningen

Däckkrukor och trädgårdsgrytor i containrar måste vara tillräckligt robusta för att motstå vädret. Dina krukor bör möjliggöra dränering. Lägg stora tefat under stora krukor för att skydda trägolv. Du kanske också vill köpa hängande växter till ditt däck eller uteplats.

Håll skalan i åtanke

Kanske köper du en växt till ditt soffbord. En kruka med krysantemum ser rätt hemma på ett stort bord, medan en liten bonsai-växt kommer att se hemma på ett litet bord. Placera ett inomhus träd i ett högt område som möjliggör tillväxt.

Lär dig mer om växttillväxt

Vissa växter föredrar trånga kvarter och andra föredrar stora kvarter för sina spridande rotsystem. Välj en blomkruka som passar tillväxten. Ta reda på om växten behöver direkt eller filtrerat solljus. Din lokala blomsterbutik eller plantskola kan ge dig råd om den bästa potten för din växt.